Vaker toeristenbelasting en hogere tarieven

De toeristenbelasting gaat dit jaar verder omhoog. Niet alleen de tarieven stijgen, ook het aantal gemeenten dat deze belasting heft neemt toe. Dit blijkt uit het jaarlijkse toeristenbelasting-onderzoek van vergelijkingssite CijferNieuws.nl.

Dit jaar heffen 312 van de 408 gemeenten toeristenbelasting. De gemeenten Kampen, Duiven, Oude Water en Weststellingwerf hebben dit jaar de toeristenbelasting ingevoerd. Geen enkele gemeente heeft de belasting dit jaar afgeschaft. Sinds de start van het onderzoek in 2007 hebben 26 gemeenten de belasting ingevoerd, slechts zes gemeenten hebben de belasting in die tijd afgeschaft.

Flinke stijgingen

Niet alleen het aantal gemeenten met toeristenbelasting neemt steeds verder toe, de tarieven doen dat evenzeer. Naast de vier nieuwe gemeenten, verhogen dit jaar nog eens 188 gemeenten hun tarieven. Ferwerderadiel verdubbelt de toeristenbelasting. In Asten gaat het tarief met 74 % omhoog en in Dongeradeel en Westvoorne stijgen de tarieven met 67 %.

Sinds de start van het onderzoek in 2007 hebben bijna alle gemeenten die toeristenbelasting heffen,  hun tarieven met tientallen procenten verhoogd. In vier gemeenten verdubbelde de belasting en in een kleine 30 gemeenten werd de toeristenbelasting zelfs meer dan verdubbeld. Absoluut de grootste stijger is Vianen, waar het tarief van de toeristenbelasting sinds 2007 met 747 % steeg.

Vast bedrag of percentage

De toeristenbelasting wordt op twee manieren geheven. In verreweg de meeste gemeenten betaalt de toerist een vast bedrag per overnachting, al dan niet afhankelijk van de soort accommodatie. In een kleine twintig gemeenten betaal je een percentage van de overnachtingsprijs. Opvallend is dat een belangrijk deel van de gemeenten die de afgelopen jaren de toeristenbelasting hebben ingevoerd, voor deze laatste manier van heffen kiezen.

Grote verschillen

De tarieven verschillen sterk. In de gemeente Strijen betaal je slechts 44 cent per overnachting, in Eindhoven 3,50 euro. In een aantal gemeenten betaal je voor de duurste hotels nog meer, in Noordwijk 3,65 euro, in Maastricht 4,06 euro en in Den Haag 4,76 euro.

Bij de gemeenten die een percentage berekenen, liggen de tarieven tussen de 1,25 % en 6 % van de overnachtingsprijs. De hoogste percentages worden opgelegd in Rotterdam met 4,5 %, Utrecht 5 %, Amsterdam 5,5 % en Haarlemmermeer (Schiphol) 6 %. Bij gemeenten die een percentage rekenen, kan de toeristenbelasting voor duurdere hotels erg oplopen.

Waterfietsenbelasting

Amsterdam is een bijzonder verhaal. De toeristenbelasting steeg er dit jaar van 5 % naar 5,5 %. Dat is op Schiphol na het hoogste percentage van Nederland. Maar dit is niet de enige manier waarop Amsterdam gelden van haar bezoekers opstrijkt. Naast de (hoge) parkeergelden, heft Amsterdam ook zogenoemde vermakelijkheidsretributie. Deze belasting moeten mensen betalen als ze bepaalde vermakelijkheden genieten. Dit is niet alleen van toepassing als je tegen betaling op een (rondvaart)boot meevaart. Maar ook als je een waterfiets huurt. Je valt in dat geval wel onder het gereduceerde belastingtarief van 30 cent. Overigens blijkt uit ander onderzoek dat lang niet alle lokale lasten in Amsterdam hoog zijn. Het OZB-tarief van Amsterdam is nagenoeg het laagste van alle Nederlandse gemeenten.

Cijfernieuws.nl

De toeristenbelastingtarieven van alle Nederlandse gemeenten zijn terug te vinden op de website van CijferNieuws.nl

 
  • Top10 laagste OZB-tarieven 2020

    De OZB-tarieven verschillen ook in 2020 sterk. Amsterdam heeft wederom het allerlaagste tarief van Nederland. In Nijmegen betaal je zes keer zoveel.

    Lees meer >
  • Toeristenbelasting 2020

    Momenteel doet CijferNieuws.nl een onderzoek naar de toeristenbelasting 2020. De tarieven stijgen dit jaar sterk en ook neemt het aantal gemeenten

    Lees meer >
  • Tarieven hondenbelasting 2020

    Het aantal gemeenten dat hondenbelasting heft daalt in 2020 verder. Toch wordt deze belasting nog steeds in een (kleine) meerderheid van de

    Lees meer >
  • Waterprijs omhoog in 2019

    De prijs van water verschilt ook in 2019 sterk per provincie en woonplaats. De prijs per kubieke meter loopt dit jaar

    Lees meer >
  • OZB-tarieven 2019: sterkste stijging plus 30 %

    De OZB-tarieven 2019 verschillen per gemeente in hoge mate. Amsterdam heeft de laagste tarieven, Nijmegen en enkele gemeenten in Groningen hebben al

    Lees meer >
 
 
233